TARIAN SUMAYAUAsal Daerah / Negeri : Tuaran, Sabah
Kaum                     : Dusun

Tarian Sumayau boleh dilihat di dalam Adat istiadat kaum Dusun  di Tuaran, Sabah. lanya ditarikan di istiadat Mengalau selama lima malam berturut-turut. Datam upacara persembahan, tiga guni beras, seekor kerbau, tiga ekor ayam dikorbankan dan disajikan pula kepada peserta yang mengambil bahagian dan kepada para jemputan. Tujuan diadakan temasya ini adalah untuk meraikan roh-roh keluarga mereka yang sudah meninggal supaya tidak mengganggu kehidupan mereka. Tarian Sumayau ditarikan sepanjang malam dengan syarat para jemputan mesti berjaga. Sumayau ditarikan oleh kaum lelaki dan wanita berganti-ganti bila satu pihak itu letih. Di zaman dahulu Sumayau dipersembahkan kepada orang ramai pada waktu tertentu sahaja kerana ia merupakan salah satu upacara persembahan. Hari ini Sumayau ditarikan oleh enam orang dan dipersembahankan di hari-hari keramaian.


*** Untuk menggunakan khidmat artis budaya Anjung Tradisi, sila klik  http://anjungtradisi.blogspot.com/2013/08/pakej-persembahan-kebudayaan-kumpulan.html untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi pada 1999 bermula dengan 8 orang ahli. Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi kerap mengadakan persembahan muzik dan tarian tradisional di peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk Konvensyen, Persidangan, Persembahan dan Muzik untuk Majlis Perkahwinan Eksklusif, Rumah terbuka Hari Raya, Majlis Berbuka Puasa serta menjadi penghibur tetap untuk banyak syarikat utama seperti Sapura Kencana dan Petronas. Antara kejayaan ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008.

Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami sama ada wedding live band, live band, Kumpulan Ghazal, Kumpulan muzik Multiracial 1Malaysia, Kumpulan muzik unplugged, Gamelan, Kumpulan Tarian, Kumpulan Tarian kanak-kanak yang boleh menari berbagai tarian tradisional dan antarabangsa seperti zapin joget dan hindustan, boleh menghubungi saya seperti maklumat di bawah.


Terima Kasih kerana memberi sokongan.

Bahizal Abu Bakar
Pengurus Anjung Tradisi
0132674462
emel: AnjungTradisi@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Persembahan Tarian dan Ghazal Lagu Hari Raya bersempena majlis hari raya MIDF bertempat di Menara Kuala Lumpur pada 17 Mei 2022

SUBSCRIBE VIDEO YOUTUBE CHANNEL KAMI Whatsapp Kami: Klik  0132674462  Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami un...