TARIAN KUDA KEPANGAsal Daerah / Negeri : Johor
Kaum                     : Melayu

Kuda Kepang adalah sebuah tarian pahlawan. Tarian ini jelas mempunyai pengaruh Jawa dan Islam. Pengaruh Jawa terlihat pada pakaian penari-penari tersebut, sedangkan pengaruh Islam tersimpul dalam cerita Tarian ini. Tarian Kuda Kepang mengisahkan peperangan dizaman Rasulullah serta para sahabatnya dengan penuh kegagahan dan ketangkasan memperjuangkan Islam. Dpercayai bahawa Tarian Kuda Kepang dicipta di negeri Jawa sempena usaha sembilan orang Wali (Wali Songo) menyebarkan Agama Islam ke kampung-kampung pendalaman. Penjelajahan dibuat dengan menunggang kuda dan untuk menarik minat orang-orang kampung, kisah-kisah kepahlawanan Islam dijadikan unsur-unsur utama bagi mengembangkan agama Islam. 

Mungkin juga kerana mengambil sempena wali sembilan maka penari-penari kuda kepang ini biasanya terdiri daripada sembilan orang. Antara tarian-tariannya adalah: (i) Tarian Menggempur — Tentera Saidina Abu Bakar memerangi orang-orang Murtad; (ii) Tarian Serang Balas - Serangan orang-orang Muslim terhadap orang-orang Musyrikin. Penari-penari menari dengan menggunakan patung-patung kuda yang dibuat daripada belulang, ditarikan dengan gerakan barisan orang yang sedang menunggang kuda seperti di dalam peperangan. Alat alat bunyian adalah gong, tambur dan angklong.


*** Untuk menggunakan khidmat artis budaya Anjung Tradisi, sila klik  http://anjungtradisi.blogspot.com/2013/08/pakej-persembahan-kebudayaan-kumpulan.html untuk mengetahui dengan lebih lanjut.


_________________________


Jika anda masih tercari cari persembahan yang sesuai dengan acara yang ingin dianjurkan, boleh terus melihat kumpulan Live band dan tarian yang boleh dan pernah kami pentaskan sebelum ini seperti di bawah.

Sila KLIK SINI Untuk melihat penerangan ringkas Pakej Persembahan Live Band dan Kebudayaan yang kami tawarkan.


Kumpulan kesenian Anjung Tradisi ditubuhkan pada tahun 1999 dengan 8 orang ahli sepenuh masa. Sejak itu kerap mengadakan persembahan kesenian muzik dan tarian di sekitar Lembah Kelang bagi memeriahkan majlis perkahwinan, Acara rasmi, makan malam, majlis berbuka puasa, Rumah Terbuka Hari raya dan persembahan di restoran dan hotel terkemuka untuk jabatan kerajaan, syarikat multinasional dan berbagai acara yang dianjurkan oleh organisasi tempatan dan antarabangsa. Antara syarikat dan badan yang pernah menggunakan khidmat anjung tradisi ialah Sapura Kencana, Petronas Dagangan, Prudential, MHDC, MAMPU, Kementerian Kesihatan Malaysia, Lembaga Lebuh raya Malaysia dan banyak lagi.

Sila KLIK SINI untuk lihat Pakej Persembahan Tarian Kami.

Kini kumpulan ini terdiri daripada 10 ahli muzik tradisional dan moden tetap dan 15 ahli muzik jemputan (Ghazal, Gamelan, Caklempong, Keroncong, Band Kombo, Band Unplugged, Kompang, Percussion 1 Malaysia dan Band Multiracial 1Malaysia). Manakala untuk tarian pula terdiri daripada 2 Koreografer, 20 penari dewasa sepenuh masa dan 10 penari kanak-kanak. Ahli kumpulan ini berkeupayaan untuk membuat persembahan tradisional dan moden dalam berbagai genre dan repertoire persembahan tempatan dan antarabangsa. Ahli muzik dan penari Anjung Tradisi merupakan penggiat yang terlatih dan profesional serta majoritinya mempunyai kelulusan ijazah seni muzik dan tari daripada IPTA dan IPTS.


Sila KLIK SINI untuk lihat Senarai Pakej Live Band Kami.

Antara kejayaan terbesar ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008. Kini kumpulan ini sudah mula mengorak langkah menerima tempahan persembahan kesenian di luar Lembah Kelang pula seperti di Seremban, Melaka, Johor, Kuantan dan Ipoh.

Khidmat kumpulan kesenian Anjung Tradisi ini boleh diperoleh dengan cara berikut.

Bahizal Abu Bakar

Pengurus
Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi
Whatsapp : 0132674462
E-mel : AnjungTradisi@gmail.com
Blog : www.anjungtradisi.blogspot.com
Facebook : www.facebook.com/anjungtradisi
Twitter : www.twitter.com/anjungtradisi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Persembahan Live Band Jazz Instrumental bersempena majlis pertunangan di Dobletree Hilton KL pada 8 Mei 2022

SUBSCRIBE VIDEO YOUTUBE CHANNEL KAMI Whatsapp Kami: Klik  0132674462  Sekiranya ...