TARIAN GAMBUSAsal Daerah / Negeri : Kampong Kelebor, Kuala Kangsar Perak
Kaum                     : Melayu

Sebuah tarian tradisi daerah. Tarian Gambus  terdapat di Kampong Kelebor, Kuala Kangsar. Tarian ini wujud di daerah ini kira-kira 50 tahun yang lalu dan dipercavai berasal dari Negeri Arab. Walaupun tarian ini sudah lama wujud dikampong tersebut namun ianya tidak pernah dipertengahkan kepada orang ramai. la merupakan satu acara hiburan penduduk-penduduk kampong itu sempena majlis-majlis perkahwinan, keramaian dan sebagainya. Usaha dan inisiatif telah dilakukan oleh belia-belia di situ untuk memperkenalkan tarian tersebut kepada orang ramai. Kumpulan tarian ini terdiri dari 8 orang penari dan 9 orang pemuzik. Penari-penari terdiri dari 4 letaki dan 4 perempuan. Mereka menari berpasangan. Pada awalnya alat-alat muzik terdiri dari gambus, gendang, marakas dan tambrin. Kini telah ditambah dengan alat-alat akordian, bonggo, gambus dan seruling. Lagu-lagu yang dibawa semasa persembahan  ialah lagu-lagu Melayu Asli yang berentak Zapin. Antara lagu-lagu kegemaran ialah Lanang Kuning, Asyik Malam dan Assalamualaikum.  Penari-penari berpakaian Melayu dan lama masa persembahan ialah selama lapan minit. Sekiranya dipersembahkan di majlis-majlis perkahwinan ianya memakan masa hingga ke larut malam dengan betukar tukar lagu.


*** Untuk menggunakan khidmat artis budaya Anjung Tradisi, sila klik  http://anjungtradisi.blogspot.com/2013/08/pakej-persembahan-kebudayaan-kumpulan.html untuk mengetahui dengan lebih lanjut.


_________________________


Jika anda masih tercari cari persembahan yang sesuai dengan acara yang ingin dianjurkan, boleh terus melihat kumpulan Live band dan tarian yang boleh dan pernah kami pentaskan sebelum ini seperti di bawah.

Sila KLIK SINI Untuk melihat penerangan ringkas Pakej Persembahan Live Band dan Kebudayaan yang kami tawarkan.


Kumpulan kesenian Anjung Tradisi ditubuhkan pada tahun 1999 dengan 8 orang ahli sepenuh masa. Sejak itu kerap mengadakan persembahan kesenian muzik dan tarian di sekitar Lembah Kelang bagi memeriahkan majlis perkahwinan, Acara rasmi, makan malam, majlis berbuka puasa, Rumah Terbuka Hari raya dan persembahan di restoran dan hotel terkemuka untuk jabatan kerajaan, syarikat multinasional dan berbagai acara yang dianjurkan oleh organisasi tempatan dan antarabangsa. Antara syarikat dan badan yang pernah menggunakan khidmat anjung tradisi ialah Sapura Kencana, Petronas Dagangan, Prudential, MHDC, MAMPU, Kementerian Kesihatan Malaysia, Lembaga Lebuh raya Malaysia dan banyak lagi.

Sila KLIK SINI untuk lihat Pakej Persembahan Tarian Kami.

Kini kumpulan ini terdiri daripada 10 ahli muzik tradisional dan moden tetap dan 15 ahli muzik jemputan (Ghazal, Gamelan, Caklempong, Keroncong, Band Kombo, Band Unplugged, Kompang, Percussion 1 Malaysia dan Band Multiracial 1Malaysia). Manakala untuk tarian pula terdiri daripada 2 Koreografer, 20 penari dewasa sepenuh masa dan 10 penari kanak-kanak. Ahli kumpulan ini berkeupayaan untuk membuat persembahan tradisional dan moden dalam berbagai genre dan repertoire persembahan tempatan dan antarabangsa. Ahli muzik dan penari Anjung Tradisi merupakan penggiat yang terlatih dan profesional serta majoritinya mempunyai kelulusan ijazah seni muzik dan tari daripada IPTA dan IPTS.


Sila KLIK SINI untuk lihat Senarai Pakej Live Band Kami.

Antara kejayaan terbesar ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008. Kini kumpulan ini sudah mula mengorak langkah menerima tempahan persembahan kesenian di luar Lembah Kelang pula seperti di Seremban, Melaka, Johor, Kuantan dan Ipoh.

Khidmat kumpulan kesenian Anjung Tradisi ini boleh diperoleh dengan cara berikut.

Bahizal Abu Bakar

Pengurus
Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi
Whatsapp : 0132674462
E-mel : AnjungTradisi@gmail.com
Blog : www.anjungtradisi.blogspot.com
Facebook : www.facebook.com/anjungtradisi
Twitter : www.twitter.com/anjungtradisi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Persembahan Live Band Jazz Instrumental bersempena majlis pertunangan di Dobletree Hilton KL pada 8 Mei 2022

SUBSCRIBE VIDEO YOUTUBE CHANNEL KAMI Whatsapp Kami: Klik  0132674462  Sekiranya ...