PERSEMBAHAN KESENIAN SHOWCASE MALAYSIA DI RESTORAN DAN LOKASI TUMPUAN PELANCONG

Saya jarang melihat persembahan kesenian tradisional diadakan di Restoran terkemuka. Ada sebelum ini semasa Restoran Nelayan di Titiwangsa beroperasi. Pada waktu itu, saya lihat Restoran nelayan bukan sahaja amat ramai pengunjung tempatan malahan juga pengunjung luar negara yang berpusu-pusu datang ke Restoran Nelayan untuk menjamu selera dan pada masa yang sama menonton persembahan kebudayaan di situ.

Dari pengalaman tersebut, saya berpandangan bahawa dengan mengadakan ruang persembahan kebudayaan di suatu tempat seperti restoran. Akan dapat membantu menaikkan imej restoran bukan sahaja untuk menjadi pusat menjamu selera malahan juga akan menjadi pusat tarikan pelancong. Dengan adanya persembahan seperti ini pula tidak secara langsung akan membantu mempromosi negara Malaysia di mata dunia.

Satu lagi kelebihannya adalah bila ejen-ejen pelancongan akan menjadikan restoran tersebut sebagai lokasi wajib kepada pelancong yang tiba ke negara kita bukan sahaja untuk menikmati makanan tempatan tetapi pada masa yang sama menikmati keindahan seni persembahan pentas Malaysia yang unik dari segi tariannya, muziknya dan juga kostum yang berwarna warni serta berbilang bangsa. Tak perlulah lagi pelancong ini berada di dua tempat yang berlainan untuk makan masakan Malaysia dan kemudian menonton persembahan kesenian Malaysia

Dari idea tersebut kumpulan Kesenian Anjung Tradisi telah merangka pakej-pakej persembahan khusus untuk persembahan sama ada di restoran atau di lokasi lokasi perniagaan yang mempunyai ruang untuk mengadakan persembahan. Pakej ini termasuk tarian tradisional berbilang kaum dan muzik tradisional. Anggaran masa untuk keseluruhan persembahan adalah dalam 90 minit.  Pamplet maklumat untuk pakej pakej ini adalah seperti di bawah,Sila KLIK SINI Untuk melihat penerangan ringkas Pakej Persembahan Live Band dan Kebudayaan yang kami tawarkan.

Kumpulan kesenian Anjung Tradisi ditubuhkan pada tahun 1999 dengan 8 orang ahli sepenuh masa. Sejak itu kerap mengadakan persembahan kesenian muzik dan tarian di sekitar Lembah Kelang bagi memeriahkan majlis perkahwinan, Acara rasmi, makan malam, majlis berbuka puasa, Rumah Terbuka Hari raya dan persembahan di restoran dan hotel terkemuka untuk jabatan kerajaan, syarikat multinasional dan berbagai acara yang dianjurkan oleh organisasi tempatan dan antarabangsa. Antara syarikat dan badan yang pernah menggunakan khidmat anjung tradisi ialah Sapura Kencana, Petronas Dagangan, Prudential, MHDC, MAMPU, Kementerian Kesihatan Malaysia, Lembaga Lebuh raya Malaysia dan banyak lagi.

Sila KLIK SINI untuk lihat Pakej Persembahan Tarian Kami.

Kini kumpulan ini terdiri daripada 10 ahli muzik tradisional dan moden tetap dan 15 ahli muzik jemputan (Ghazal, Gamelan, Caklempong, Keroncong, Band Kombo, Band Unplugged, Kompang, Percussion 1 Malaysia dan Band Multiracial 1Malaysia). Manakala untuk tarian pula terdiri daripada 2 Koreografer, 20 penari dewasa sepenuh masa dan 10 penari kanak-kanak. Ahli kumpulan ini berkeupayaan untuk membuat persembahan tradisional dan moden dalam berbagai genre dan repertoire persembahan tempatan dan antarabangsa. Ahli muzik dan penari Anjung Tradisi merupakan penggiat yang terlatih dan profesional serta majoritinya mempunyai kelulusan ijazah seni muzik dan tari daripada IPTA dan IPTS.


Sila KLIK SINI untuk lihat Senarai Pakej Live Band Kami.

Antara kejayaan terbesar ahli kumpulan Anjung Tradisi ini apabila pernah memenangi beberapa pingat emas di World Championship Of Performing Arts di Hollywood Los Angeles pada Julai 2008. Kini kumpulan ini sudah mula mengorak langkah menerima tempahan persembahan kesenian di luar Lembah Kelang pula seperti di Seremban, Melaka, Johor, Kuantan dan Ipoh.

Khidmat kumpulan kesenian Anjung Tradisi ini boleh diperoleh dengan cara berikut.

Bahizal Abu Bakar

Pengurus
Kumpulan Kesenian Anjung Tradisi
Whatsapp : 0132674462
E-mel : AnjungTradisi@gmail.com
Blog : www.anjungtradisi.blogspot.com
Facebook : www.facebook.com/anjungtradisi
Twitter : www.twitter.com/anjungtradisi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Persembahan Ghazal semasa majlis hari raya Koperasi Tentera pada 19 Mei 2022 bertempat di Grand Hyatt Kuala Lumpur

SUBSCRIBE VIDEO YOUTUBE CHANNEL KAMI Whatsapp Kami: Klik  0132674462  Sekiranya ada yang berminat untuk menggunakan khidmat kumpulan kami un...